Als een dier tijdens zijn vlucht voor een tijger zich realiseert dat de tijger hem gaat overwinnen, kan het dier in een plotselinge ‘freeze’, in een ‘shut-down’ toestand gaan.

Alsof het dood is.

Wanneer het gevaar geweken is, zie je het dier langzaam weer om zich heen gaan kijken en zich oriënteren. Het checkt of het veilig is. Als het safe is, gaat de zelf-regulering van het zenuwstelsel zorgen voor ontlading van het teveel aan overlevingsenergie dat dan nog in het lichaam aanwezig is.

Je ziet dan de ogen draaien, diepe zuchten en spieren gaan trillen (maken de beweging van bijv. vluchten af).

 

Hoe zetten mensen de natuurlijke veerkracht weer op 'aan'?

De manier waarop de in het lichaam opgeslagen stress en trauma effectief kan worden aangepakt is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van trauma, stress en zenuwstelsel. Met de gerichte lichaamsgerichte methode van Somatic Experiencing komt het zenuwstelsel weer uit de 'freeze', de dissociatie en uit de hyperactiviteit. Hieronder op deze pagina staat beschreven hoe je de veerkracht, de heen-en-weer beweging van ons zenuwstelsel, hoe je die weer op 'aan' krijgt. Uit de vaste diepe oude groef krijgt. Hoe je de vaste overlevingspatronen, die reageren op een oude manier, hoe je die 'reset'.      

 

Ons lichaam krijgt vaak de kans niet om te ontladen 

 

Bij mensen wordt het natuurlijke proces van ontladen vaak verstoord en onderdrukt door de werking van de neo-cortex, oftewel het verstand. Na een ongeluk, of na een heftige ruzie, moeten we snel weer door met de dagelijkse dingen. Op zich niets mis mee, behalve dat we zo structureel het gehalte adrenaline dat is opgewekt door een situatie, niet hebben kunnen uiten door te vechten of te vluchten. Het blijft in ons zenuwstelsel rondspoken. We hebben het niet ontladen. En dat is wat dieren nu juist structureel wel doen.

Doordat bij mensen de regulering in het zenuwstelsel wordt onderdrukt, komt ons systeem niet toe aan het ontladen van al die opgekropte energie. We moeten bijvoorbeeld meteen weer verder na een botsing, of het is niet veilig genoeg om te ontladen, bijvoorbeeld na een gebeurtenis op straat. En daarna komt het er niet meer van.

 

Alsnog kans met de methode die we hier gebruiken

Met deze stress release methode van de online cursus en de LIVE sessies, geef je je zenuwstelsel wel de tijd en ruimte om alsnog aandacht te geven aan het ontladingsproces. Met speciale en toch eenvoudige technieken uit Somatic Experiencing van Peter Levine, breng je het zenuwstelsel weer terug naar de natuurlijke heen-en-weer-beweging en kan je systeem alsnog ontladen.

Liesbeth

“Zo fijn dat ik na de sessie woensdag zelfs thuis een aantal uren een gevoel van rust en ontspanning had, dat ik jaren niet heb gevoeld. Zelfs niet met medicatie.
Zo gaaf!
Gaf ook weer kracht om de nacht in te gaan.”

Ruud

"Met Alfred heb ik al veel inzichten gekregen in mijn eigen patronen en gedachtes, maar vooral ook in wat er in mijn lichaam gebeurt. Het is zo mooi om te ontdekken wat er allemaal te voelen is, als je het maar tijd en ruimte geeft. En dat maakt alle verschil."

Mirjam

“Door Somatic Experiencing hier heb ik niet alleen minder last van m’n PTSS (huiselijk geweld door narcistische ex), ben ook een fijnere moeder...Heb naar de kinderen toe veel meer ruimte nu. Schiet minder snel uit m’n slof.”

Zo zetten we ons zelf-regulerend vermogen weer 'aan':

 

Stress release is bij dieren nog automatisch. Mensen hebben ook die capaciteit. We moeten het alleen weer aanzetten. Hoe doen we dat?

 

A/ In ontspanning & nieuwsgierigheid

In een Stress Release sessie gaan we al pratend en ontspannend contact maken met dat deel van de hersenen dat de opgekropte energie kan loslaten: de hersenstam (het reptielenbrein). Alleen het met je verstand begrijpen en het willen veranderen is namelijk niet genoeg. Maar dat heb je misschien al gemerkt. Dat je weet wat er aan de hand is, waar je zo'n last van hebt, maar dat het maar blijft opspelen. Ik ken dat heel goed in m’n leven.

 

B/ Toegang tot hersenstam (reptielen brein)

We krijgen weer toegang tot de zelf-regulatie door allereerst helemaal op je gemak te raken, een fijn ‘feeling home’ gevoel te ervaren. Samen met iemand die zo'n setting 'uitnodigt' lukt dat vrij gemakkelijk.

Dan krijgt het zenuwstelsel het signaal dat het even kan stoppen met de stress-loop en krijgen we toegang tot het hersengedeelte dat de adrenaline door het lichaam bleef pompen.

 

C/ Zintuiglijke waarneming & heen-en-weer bewegen van je focus

Om het zelf-regulerende vermogen weer op gang te brengen dienen we dus samen eerst in een toestand te komen van meer rust en ontspanning.

Dan kunnen we ons beter focussen op zintuiglijke waarnemingen. Buiten je lichaam (dingen die je waarneemt) en in je lichaam (sensaties die je voelt in je lichaam).

Je zult merken dat als je zo met een nieuwsgierige aandacht zit je veel makkelijker sensaties (zintuiglijke ervaringen) waarneemt. En hoe het je meer in het ontspannen nu brengt.

Vanzelf gaat de aandacht weer naar je stressonderwerp of situatie. Door steeds weer rustig terug te gaan naar de directe ervaring van het moment, maken we de vastgezette energie los. En je veerkracht, die in sommige situaties op een niet gezonde manier werkte, komt langzaam weer in z’n natuurlijke heen en weer beweging.

 

D/ In kleine stappen ontladen

Stapje voor stapje, in aangename, subtiele ontladingen, gaan we de vastgezette energie weer in je totale levensstroom integreren. Kleine stappen, zodat het weer niet opnieuw als ‘te veel’ aanvoelt voor het lichaam.

Dan is de kans namelijk groot dat alsnog de deur dichtgaat en het stresspatroon weer op de herhalingsstand gaat. En het de hersenen steeds weer vertelt dat er eigenlijk gevlucht of gevochten moet worden. Dat het niet veilig en niet okay is.

Door die automatische stress piloot het signaal te geven dat het nu wel okay en veilig is, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om met situaties om te gaan. Het zenuwstelsel krijgt nieuwe informatie, van binnen uit.

 

Direct zelf aan de slag

Pak deze kans en krijg direct en voordelig toegang tot een stevige basis kennis, inzichten en gerichte oefeningen met de online cursus 'In 6 Stappen van Overleven naar Volop Leven'.

Naar online cursus

Aanvullende 1-op-1 sessie

Via Zoom of in de praktijk in Haarlem (heel dichtbij het station). Kun je ervaren hoe krachtig een Somatic Experiencing Sessie is. Ook als effectieve aanvulling op de online cursus.  

Naar sessie reserveren

Gratis stress release oefeningen, tips en praktische informatie?

Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief met video's